Station Hoek van Holland Haven, Poort van Europa

Horizontal tabs

Beschrijving

Station Hoek van Holland Haven was een eeuw lang het beginpunt van internationale (boot)treinen. Voor Britse reizigers, die per veerboot uit Harwich kwamen, fungeerde the Hook als gateway to the Continent. Men kon er de luxe Rheingold naar Zwitserland nemen of zelfs korte tijd de Orient-Express.

De laatste internationale trein vertrok precies 100 jaar na de opening van het station naar Moskou. Tegenwoordig herinneren alleen foto's en affiches nog aan de gloriedagen. De internationale sporen van Hoek van Holland Haven liggen er verlaten bij. In september 2017 wordt de Hoekse lijn een sneltramverbinding van de RET.

Via Vlissingen

Al sinds 1875 kende Nederland een veerdienst met Engeland via Vlissingen, aansluitend op de spoorlijn van de Staatsspoorwegen. Hiervoor was de Stoomvaart Maatschappij Zeeland (SMZ) opgericht. Ook veel Britten maakten, vanuit Queenborough, gebruik van deze Flushing route om bijvoorbeeld naar Berlijn te reizen.  

Reactie Staatsspoor  

In 1893 opende Staatsspoor-concurrent HSM een station in Hoek van Holland. De Britse Great Eastern Railway (GER) begon een bootverbinding vanuit Harwich. Als snel won Hoek van Holland door de handigere ligging aan populariteit, waar de Vlissingse SMZ op reageerde met drie nieuwe zeer luxe schepen.  

In 1893 ontwierp de vooraanstaande architect H.P. Berlage een affiche voor de 'nieuwe korte route'. Deze bevatte plattegronden van de stations Harwich en Hoek van Holland, een dienstregeling en een kaart met internationale verbindingen, met als onderschrift 'Van Wenen naar Chicago'.  

Streekbus  

Per 1 april 2017 rijdt NS niet meer tussen Hoek van Holland en Schiedam Centrum. De eerst RET metro zal naar verwachting in 2020 rijden. In de tussentijd verzorgt de RET vervangend busvervoer met RET Streekbus 711. 

Afbeeldingen

1) Poort van Europa, afbeelding Historiek, 2) affiche Berlage, 3) Flushing (Vlissingen)  

https://retours.eu/nl/32-Hoek-van-Holland-Harwich-Continent/
https://hoekselijn.mrdh.nl/veelgestelde-vragen-overzicht 

 

Adres

Stationsweg 5
3151 HR Hoek van Holland

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0