Het nieuwe Haagse cultuurcomplex aan het Spui heet Amare

Gisteren was ik bij Brasserie MaZo om de naam te vernemen van het nieuwe cultuurcomplex aan het Spui dat ik dagelijks verder zie groeien.

Henk Scholten, een van de vier betrokkenen, en directeur van het Zuiderstrandtheater gaf al een hint waar we aan konden denken. “Het is een kort woord, die bij iedereen, hoog en laag, aansluit, de liefde van de architect voor Italiaanse details zit er in en ook de ligging van Den Haag aan de zee. De eerste letter is een A, en de vierde een R.”

Slavenlied

Ik dacht even na en kwam op ‘Amore’. Ik zat er niet ver naast, het werd ‘Amare’. Het werd gepresenteerd op een scherm dat boven de bouwschutting uitkwam en ervoor speelden blazers en slagwerkers van het Haags conservatorium en zong het koor van Kwekers in de Kunst / Dario Fo het slavenlied van Verdi. Met een glas champagne van de obers van MaZo proostten we op de nieuwe naam.

Op de bouwschutting had de Haagse artiest Ringo Mollinger van The Hague Street Art een toepasselijk muurschilderij gemaakt.

Culturele hart van Den Haag

Vanaf 2021 is Amare de thuisbasis van vier Haagse culturele instellingen: Residentie Orkest Den Haag, Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium en Dans- en Muziekcentrum Den Haag (het huidige Zuiderstrandtheater). Samen met de andere culturele instellingen aan het Spui gaat Amare het culturele hart van Den Haag vormen.

Henk Scholten, directeur van de Stichting Dans- en Muziekcentrum/Zuiderstrandtheater: “Alle vier de instellingen die het gebouw gaan betrekken zijn blij met de naam Amare. Amare wordt een huis waarvan we gaan houden. Dat geldt voor de vier instellingen maar, belangrijker nog, voor de stad. In die zin drukt de naam ook een ambitie uit.”

Robert Jan Heyning, creative director van Skriptor Zigila, over de naam: “Onderscheid begint bij de naam. Een onderscheidende naam is echter nog geen merk. Den Haag heeft wel alles in handen om met dit prachtige gebouw, de toekomstige bewoners en deze naam een onderscheidend merk te gaan bouwen.”

Robert van Asten, wethouder Cultuur: “Amare is een prachtige naam voor dit cultuurcomplex dat een zee aan mogelijkheden biedt voor alle Hagenaars en Hagenezen. Het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex wordt een Huis voor heel de stad, dat niet alleen Den Haag 'inkijkt' van alle kanten maar ook juist daardoor iedereen van buiten onze stad uitnodigt om binnen te komen.”

Foto’s Anne Reitsma

Website Amare

Datum:
10 oktober 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0