De wereld van de Haagse kunstenaar, 105 - Jordan Herregraven

Als ik Jordan Herregraven bezoek in zijn atelier aan de Haagse Prinsegracht, zie ik een heel tableau met veel van zijn werk. Het is groot, met enkele doeken van de ‘Threshold-serie’ aan de linkerkant, in het midden is een boom en een stoel waarop een kussen dat in het midden doorgesneden is en daarbinnen is een klein zilveren wezen, een soort embryo. Op de vloer ligt een groot dambord van hooi met daartussen vuil. En natuurlijk zijn er zijn mummies en zijn dieren.

Het zijn rudimentaire dieren. Soms zien ze er meer uit als een zeehond, of een varken of een hond, soms zelfs als een windhond, een nijlpaard of een schaap. Ze maken deel uit van de ‘Pneumanima'-serie. De installatie omvat ook etsen en houten sculpturen. Hij verandert voortdurend de elementen in zijn installatie. Wat een productie van deze jonge kunstenaar!

Natuur en leven

Jordan heeft een aantal exposities gehad, één in het museum Beelden aan Zee in Den Haag. Bovendien is hij genomineerd als een van de drie kandidaten voor visuele kunst voor de Piket Award 2019 die in november 2019 wordt uitgereikt.

Waar gaat het allemaal om? De 29-jarige Jordan Herregraven, geboren in Phoenix, Ariz., VS, legt uit. "Het is mijn persoonlijke benadering van de natuur en het leven. Mensen maken deel uit van de natuur. Soms voelen ze zich superieur aan andere delen van de natuur, maar dan vergissen ze zich.”

Het werk heeft vele lagen, waaronder aspecten van het leven als migratie. Jordan gebruikt symbolen om zijn werken betekenis te geven. “Sommige symbolen komen uit de kunstgeschiedenis, sommige heb ik zelf gemaakt. Van sommige ken ik zelf niet eens de betekenis. Ik doe mijn werk intuïtief, uit nieuwsgierigheid. Het is een poging om te begrijpen, en soms ook een poging om niet te begrijpen. Als ik naar de dingen kijk die ik maak, is het alsof ik ze voor het eerst zie. "

Mummies

Hij zette een soort systeem op om dit allemaal te realiseren. “Het begint conceptueel en gaat fysiek verder in een soort dialoog. De dialoog is een proces. Terwijl ik mijn werk bekijkt, ontdek ik bijvoorbeeld een dode vis. ‘Heb ik een dode vis gemaakt?’ vraag ik me af. Tijdens het werk vertelt het object je het verhaal dat je in je had. Het is verrassend en mysterieus. Bijna poëtisch. “

Waarom is hij hier zo bij betrokken? “Het is mijn zoektocht naar de zin van het leven. Het is een diepe fascinatie, mijn relatie met de natuur. Toen ik een kind was, nam mijn moeder me mee naar het British Museum in Londen. Daar zag ik Egyptische mummies. Wij waren als gezin van Amerika naar Groot-Brittannië verhuisd. Later zouden we naar Nederland verhuizen. Mijn vader werkte bij een medisch bedrijf dat hem verschillende banen gaf in verschillende landen. Mijn vader is trouwens Nederlands.”

Er is ook een link naar het thema realiteit en verbeelding. De grootvader van Jordan in Amerika is ook een Lutherse dominee. Hij heeft zeker de jonge Jordan beïnvloed.

Sleutelwerk

Heeft hij sleutelwerken, werken die een nieuwe draai aan zijn oeuvre geven? Jordan: “Bijna elk werk is een sleutelwerk. Dus ik heb veel sleutelwerken. Het is een langzame ontwikkeling. Ik interpreteer het als een sprong die op een zeker moment gebeurt. Toen ik de Pillow Dream maakte, dacht ik aan de essentie van een droom en even later aan de essentie van een maag. Het is net als het zonnestelsel, waar de planeten rond de zon cirkelen. Wanneer ik werk, is het resultaat onbekend. Ik ben de motor die alles rondom mijn zon creëert. "

Veel van de dieren zijn enkele jaren geleden gemaakt. “Het draait om het idee van het lichaam. Een dier is minder complex dan een mens. Er is een verband met het zelf, de ziel.” Soms hebben de dieren een kleiner dier, bijvoorbeeld een vogel of zelfs een baby op hun rug. Hij begon installaties te maken op school, aan de Koninklijke Academie van Den Haag. Hij is vijf jaar geleden afgestudeerd.

Etsen

Jordan maakt ook etsen, heel bijzonder. “Het afgelopen jaar heb ik veel etsen gemaakt. Wanneer ik aan etsen werk, werk ik niet aan sculpturen. Het inspireert me om het andere werk te doen, werken op hout, speciale materialen en snijwerk. Etswerk omvat details, dat is ook het geval met hout. Na een paar weken schakel ik over naar een ander medium. Elke keer leer ik weer zoveel. Van elk werk leer ik. In termen van technologie en gereedschap en weten wat je doet, word je beter. Je ziet vooruitgang. Je wordt beter in het weten wat je wilt.”

Hoe lang is hij een kunstenaar? "Mijn hele leven zou ik zeggen. Ik was creatief als een kind. Op de leeftijd van 4-5 maakte ik boeken met mijn moeder, ik maakte tekeningen die bij de tekst pasten. Ik was altijd aan het graven naar botten in de tuin. Er is niet veel veranderd. Ik begon thuis te schilderen toen ik 15 was, schoolleraren gaven me een duwtje in die richting. Op mijn 18e had ik mijn eerste solo-show in Amerika, die succesvol was. Toen ik 19 was, ging ik naar mijn grootmoeder. Ik bracht mijn portfolio mee en deed toelating bij KABK, de Koninklijke Academie. Ik werd meteen aangenomen. Bij de KABK was het geweldig om veel nieuwe mensen te ontmoeten en in contact te komen met veel nieuwe dingen. Mijn derde jaar was moeilijk. Ik ging terug naar de Verenigde Staten (voor een half jaar). Toen ik terugkwam, maakte ik het werk dat ik nog steeds doe. ”

Verbinding

Hij is blij met zijn atelier aan de Prinsegracht. “Het is leuk om je eigen ruimte te hebben, om erachter te komen wat je wilt. Je kunt een stap achteruit doen en nadenken. Ik heb zoveel ideeën. Mijn manier van werken is vrij hermetisch, ik ben blij alleen te werken. Het is belangrijk om de stap te zetten om over jezelf heen te komen en te zien waarmee je verbonden bent, ook met dingen en mensen buiten jezelf. ”

Hij was verrast dat hij werd geselecteerd voor de Piket Award. “Ik had het nooit verwacht. Ik kreeg een telefoontje en daarna een studiobezoek.”

Tot slot, wat is zijn filosofie? “In het dagelijks leven zijn we bezig met veel dingen. Door mijn werk kan ik de verbinding maken. Het is de verbinding van de binnenwereld en de weerspiegeling van deze binnenwereld met de buitenwereld waar ik betekenis vind. ”

Afbeeldingen

1) Pillow Dream, 2) A Week of Wonders, 3) Apiary, 4) eye surrender, 5) Gluton, 6) animal, 7) pneumanima no. 6 (Janus), 8) peneumanima no. 13 (Alter), 9) pneumanima no. 14, 10) speaking, 11) studio May 2019, 12) studio Spet. 2019, 13) Threshold 1, 2 &5, 14) Voice nr. 3

https://www.jordanherregraven.com/ 

http://bit.ly/2Ta4tDC

 

 

 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0