Boijmans Ahoy Drive-Thru Museum

Boijmans  Ahoy Drive-Thru Museum

Museum Boijmans Van Beuningen en Rotterdam Ahoy zijn een unieke samenwerking aangegaan: een drive-thru tentoonstelling. Van 1 tot en met 23 augustus kun je met jouw eigen of geleende elektrische auto rijden door Hal 1 van Rotterdam Ahoy: 10.000 m2 gevuld met ruim vijftig spraakmakende kunstwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De kaartverkoop is gestart.

COVID-19. De zalen van Ahoy staan leeg. Het museum is gesloten. Nederland blijft deze zomer in eigen land. Rotterdammers blijven thuis. Twee iconen van Rotterdam werken samen en bieden een ervaring om nooit te vergeten, exclusief voor deze tijd en inclusief voor iedereen. Naast ruim vijftig kunstwerken uit de internationaal befaamde collectie van Museum Boijmans Van Beuningen zijn ook enkele kunstenaars uitgenodigd om deel te nemen aan deze verrassende tentoonstelling.

Natuur vs. cultuur

Boijmans Ahoy drive-thru museum is ontstaan als reactie op de anderhalvemetersamenleving. Het toont het huidige spanningsveld tussen de natuur en de mens. De wereld zoals wij die creëerden staat onder druk en de natuur eist haar ruimte op. Zo nietig en klein als een virus is, zo groot is de verwarring die het veroorzaakt. Alles staat even stil, raakt ons in onze kwetsbaarheid en toont ons de grenzen van het bestaan. We vallen terug op onze basis en de groepen waarin we ons veilig voelen. Soms biedt kunst in dit alles troost of een voorspellende blik; een andere keer toont het de grilligheid van het menselijke bestaan. Deze tentoonstelling onderzoekt de grens tussen het menselijke zijn en de krachten van de natuur. Je rijdt veilig in je eigen auto en ervaart alles vanuit je eigen cocon. Maar eenmaal binnen in de show is er nog maar een richting en die is vooruit.

Kunstwerken en kunstenaars

De tentoonstelling is naar een idee van Ted Noten. De expositie toont naast enkele wereldberoemde werken uit de collectie van Boijmans Van Beuningen ook installaties van hedendaagse kunstenaars die Rotterdam tot kunststad maken en ons doen nadenken over hoe mensen zich verhouden tot hun natuurlijke omgeving. Boijmans Ahoy drive-thru museum brengt werk bijeen van: Ted Noten, Oskar Kokoschka, Bas Jan Ader, Melanie Smith, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Ugo Rondinone, Cyprien Gaillard, Joep van Lieshout, Wieki Somers, Jim Shaw en installaties van Bas Princen, Trenton Doyle Hancock, Anselm Kiefer, Olaf Nicolai en Marijke van Warmerdam. 

In een elektrische auto door de drive-thru

Het Boijmans Ahoy drive-thru museum is alleen toegankelijk voor elektrische auto’s. Rijd met je eigen elektrische auto óf leen een elektrische BMW of MINI Cooper. Deze worden ter beschikking gesteld door Breeman BMW&MINI. Voor gebruik van de leenauto’s (niet handgeschakeld) teken je ter plaatse een gebruikersformulier, krijg je vooraf instructies over het gebruik van de auto en maak je eerst een proefrit op het testparcours. Daarna sluit je aan voor de entree naar de tentoonstelling.

Koop e-tickets voor een bezoek per auto

Niet rijden, wel kunst in het drive-thru museum beleven?

Via een speciale publiekstribune in de zaal heb je uitzicht op het schouwspel. De hal is minimaal uitgelicht en wordt bijgeschenen door de koplampen van de auto’s die er stapvoets doorheen rijden. Zo ontdek je via de koplampen een aantal topstukken uit de Boijmans collectie. Met het promenade ticket heb je toegang tot de publiekstribune en de Transit, het buitenterrein van de drive-thru met het testparcours voor de auto’s en horeca met een terras.

Koop e-tickets voor een bezoek aan de promenade

Win een weekend met een elektrische MINI

Je maakt als bezoeker van de drive-thru automatisch kans op een van de vijf weekendjes weg. Dit genereuze aanbod is mogelijk gemaakt door Breeman BMW&MINI. Winnaars worden persoonlijk bericht na 23 augustus.

Documentaire opbouw

Hans Peter Wessels documenteerde de opbouw van de tentoonstelling 'Boijmans Ahoy drive-thru museum'. Een collectieve inspanning die resulteerde in een tentoonstelling over nu en over de relatie tussen mens en natuur, kunst op schaal toont en vanuit de auto kan worden ervaren.

Sjarel Ex, Francesco Stocchi en Annemartine van Kesteren gaan in op het verhaal achter de tentoonstelling. Waarom is deze tentoonstelling nu te zien? En wat betekent het om kunst te presenteren op zo'n grote schaal? Wat is de rol van de auto en welke kunst weerspiegelt de relatie tussen mens en natuur? 

Foto’s: Aad Hoogendoorn 

Bekijk de video hieronder:  

https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/
https://www.facebook.com/boijmans/videos/300550701384272 https://www.facebook.com/boijmans/videos/908368462994158
https://www.facebook.com/boijmans/

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0