Barok in Teylers

Barok in Teylers Prentenkabinet

De Italiaanse tekeningen van Teylers Museum zijn wereldberoemd. Ze behoren tot de belangrijkste aanwinst uit de geschiedenis van het museum: de aankoop in 1790 van meerdere albums met tekeningen uit de verzameling van Koningin Christina van Zweden (1626-1689) en de Romeinse edelman Livio Odescalchi (1658-1713). In een klap was het kersverse museum ruim zeventienhonderd tekeningen rijker.

In deze tentoonstelling tonen we een selectie van de mooiste Italiaanse tekeningen uit de zeventiende eeuw, de periode van de barok. Ze weerspiegelen voor het grootste gedeelte de persoonlijke smaak van Odescalchi, die optrad als mecenas van verschillende kunstenaars en voornamelijk eigentijdse kunst kocht. Hij gaf vooral de voorkeur aan landschapstekeningen en uitgewerkte figuurstudies. Laat je meevoeren door het drama en de emotie in het werk van grote barokkunstenaars als Annibale Carracci, Guido Reni, Guercino, Salvator Rosa en Giovanni Lorenzo Bernini.

De aanleiding voor deze tentoonstelling is het verschijnen van de bestandscatalogus Italiaanse tekeningen uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Afbeelding: Giovanni Lorenzo Bernini, Een kind met een beschermengel, ca. 1660-65, pen en bruine inkt, penseel en bruine inkt, over zwart krijt op papier, 209 x 156 mm   

https://www.teylersmuseum.nl/nl/

Datum:
17 juli 2021 / 9 november 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0