CODA en See All This lanceren indrukwekkende Art Room van Judith Bloedjes bij de tentoonstelling Poetic Ceramics

CODA en See All This lanceren indrukwekkende Art Room van Judith Bloedjes bij de tentoonstelling Poetic Ceramics

CODA Museum en beeldend kunst platform See All This realiseerden in samenwerking met kunstenaar Judith Bloedjes een online Art Room. Deze Art Room geeft met woord en beeld een indruk van de tentoonstelling in CODA Museum en de beroepspraktijk van de kunstenaar. Bezoek de Art Roomonline en ontdek de porseleinen wereld van Judith Bloedjes! 

De sieraden, objecten en installaties van Judith Bloedjes (1968) tonen een ogenschijnlijke eenvoud en getuigen van hoge artistieke kwaliteit en grote ambachtelijke vaardigheid. Ze modelleert en boetseert het Limogesporselein dat ze vervolgens met zilver omlijst. Haar monumentale werken hebben door de witte kleur van het porselein en het zilver zowel een industriële als zachte uitstraling. De cirkel en cilinder zijn daarbij haar voornaamste vormen. De rode draad in het oeuvre van Judith Bloedjes is de liefde voor schoonheid, de ingetogen vorm, het oog voor detail, het ambacht en het eigenlijke materiaal. Met schijnbaar gemak brengt ze een prachtige balans aan tussen ambacht en kunst. De sieraden van Judith Bloedjes worden tot en met 20 juni 2021 tentoongesteld in Poetic Ceramics. Bij de tentoonstelling is een boek verschenen met dezelfde titel.

Details van lijnen  

De kalmte en nauwkeurigheid waarmee Judith Bloedjes werkt spreken uit de details van lijnen en richels op haar sieraden. Bloedjes: “Als ik achter de draaischijf zit, gaan hoofd en handen in gesprek. Soms komen die handen met andere ideeën dan het hoofd. Dat moment voelt als tijdloos en stil en ik zoek naar het moment dat de verhoudingen en de kleuren kloppen, dat alles precies goed is.” Haar werk kent een grote constante kwaliteit, terwijl ze voortdurend op zoek is naar nieuwe vormen en ontwikkelingen die passen in de Nederlandse minimalistische traditie. Haar inspiratie vindt ze in haar directe omgeving of tijdens een reis.

Dans en dansers  

Bloedjes maakt niet alleen sieraden en installaties maar is ook gefascineerd door dans en dansers en in een aantal dansperformances geeft ze met kleislib op modellen een geheel eigen invulling aan het bewegend menselijk lichaam. Die bewegingen en dansante vormen keren ook terug in wandinstallaties en vaasobjecten en laten de beschouwer een verstilde beweging ervaren. Ze ontwikkelde de performance Pietà Ronde die werd opgevoerd tijdens de Keramiek Triënnale van 2018 in CODA Museum. De eerste kennismaking van CODA Museum met het werk van Judith Bloedjes was in 2015 toen haar werk eveneens deel uitmaakte van de Keramiek Triënnale.

Monumentale objecten 

De sieraden en objecten van Judith Bloedjes maken deel uit van de CODA collectie, particuliere verzamelingen en museumcollecties in binnen- en buitenland. Voor de tentoonstelling Poetic Ceramics in CODA Museum stelde zij een overzicht samen uit haar inmiddels omvangrijke oeuvre. In de tentoonstelling en de Art Room zijn niet alleen sieraden te zien maar ook monumentale objecten die zij in haar performances gebruikte en (wand)installaties. Daarnaast geven inspiratiematerialen, proefplaatjes en schetsen meer inzicht in haar werkmethodes.

Poetic Ceramics - monografie

Poetic Ceramics neemt mee door het oeuvre van Bloedjes dat twintig jaar omvat en voortdurend in beweging is. De publicatieverschijnt in full colour, telt 148 pagina’s en heeft een hardcover omslag. Het boek is gedurende de tentoonstelling onder meer verkrijgbaar in CODA Winkel en via de www.judithbloedjes.nl/news en kost € 24,99. 

De Art Room van CODA en See All This is hier te bezoeken.

https://www.coda-apeldoorn.nl/  

Datum:
29 april 2021 / 20 juni 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0