Gevangen in Beelden | Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Gevangen in Beelden | Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Vanaf 19 mei* is Gevangen in Beelden te zien in het museum en op de historische plek van kamp Westerbork. Deze tentoonstelling gaat over de Westerborkfilm, die in 1944 in opdracht van kampcommandant Albert Gemmeker werd gemaakt door de Duits-Joodse vluchteling en kampgevangene Rudolf Breslauer.

De film bevat de enige uit de oorlog zelf stammende beelden van een nazi-doorgangskamp voor Joden, Sinti en Roma, waaronder iconische scenes van een inkomend en uitgaand transport. In het museum van Kamp Westerbork wordt in de tentoonstelling het verhaal van de context van de film verteld. Op het kampterrein zijn filmscènes te zien op de locatie waar Breslauer in 1944 met zijn filmcamera stond.

Zeven scènes

Op het voormalig kampterrein kunnen bezoekers op grote schermen verschillende filmfragmenten zien, op de plek waar ze 77 jaar geleden zijn opgenomen. Het gaat om zeven scènes, die verschillende aspecten van het dagelijks leven in het kamp tonen: een uitgaand transport, een inkomend transport, de registratie en een cabaretvoorstelling, werken aan de kas in de tuin van de kampcommandant, ochtendgymnastiek, werken in de speelgoedmakerij en werken in de vliegtuigsloperij. 

In het museum zijn authentieke bijzondere objecten te zien die met de Westerborkfilm te maken hebben en voormalige gevangenen die in de Westerborkfilm te zien zijn vertellen in korte luisterfragmenten over hun leven in het kamp. Met innovatieve interactives en een collegetour wordt de bezoeker aan het denken gezet. 

Professionele productie

Voor de opnames gebruikte Breslauer verschillende camera’s en technieken, die in de tentoonstelling worden belicht. De Westerborkfilm werd professioneel voorbereid. Er zijn gedetailleerde camerascripts en montageschema’s bewaard gebleven. 

Kleurenbeelden

In de tentoonstelling is een gedeelte van de Westerborkfilm in kleur te zien. Voor een film over commandant Gemmeker werden de opnamen van het transport van 19 mei 1944 ingekleurd. Om te bepalen welke kleuren de juiste waren, werden traditionele onderzoeksmethoden samengebracht met moderne technieken.

*opening tentoonstelling in het museum onder voorbehoud van openstelling musea.

https://kampwesterbork.nl/

Datum:
19 mei 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0