Vertical Forest - Eindhoven

Vertical Forest - Eindhoven

In Eindhoven is in 2021 de Trudo Toren, het eerste ‘Vertical Forest’ van Nederland, gebouwd. Het gebouw heeft zijn groene uiterlijk gekregen door XL plantenbakken aan de gevel bij ieder appartement.

Het groene uiterlijk is gerealiseerd door Van den Berk boomkwekerijen uit Sint-Oedenrode. Van den Berk geeft de volgende toelichting:

"De bakken zijn beplant met bomen, struiken en vaste planten en door de hoeveelheid én de maat van de beplanting is er een verticale groenstructuur ontstaan. De expertise van architect Stefano Boeri, inmiddels internationaal bekend van de groene woontorens in Milaan, werd door woningcorporatie Sint-Trudo ingeschakeld om op Strijp-S het groene appartementencomplex te realiseren. Het is de eerste ‘bostoren’ die bestemd is voor sociale woningbouw en het 70 meter hoge project is gerealiseerd door Stam + De Koning Bouw. Een zeer innovatieve vorm van stedelijke ontwikkeling die naadloos aansluit bij de urgentie om steden te vergroenen.

Technische oplossingen

Het concept 'Vertical Forest' vraagt om goed doordachte technische oplossingen, want de groeiplaatsen zijn van nature niet optimaal. In de aanloop naar de realisatie van de bostoren in Milaan zijn daarom veel tests en onderzoeken gedaan met betrekking tot de groeiomstandigheden van de bomen. Er werden windtests gedaan en er is onderzocht in welk grondmengsel bomen zich het beste kunnen vastzetten. Alles is in het werk gesteld om de juiste condities voor een gezonde groei te garanderen. De resultaten in Milaan zijn tot nu toe heel goed en de bewoners zijn zeer positief over hun groene omgeving.

125 bomen op 19 etages

In Eindhoven zijn in totaal 125 bomen geplant op 19 etages. De kluiten van de bomen zijn verankerd aan de bakken en de bomen zijn met boombanden aan staaldraden aan het gebouw bevestigd. Ze staan in een speciaal samengesteld substraat. In samenspraak met landschapsarchitect Laura Gatti en groenaannemer DuPré is gekozen voor een min of meer inheems en sterk assortiment om het bos de allerbeste groeikansen te geven. Uiteraard is er ook gekeken naar diversiteit in bladkleur, bladvorm en bloei voor een aantrekkelijk beeld. Om deze reden zijn ook rood- en grijsbladige bomen in het beplantingsplan opgenomen en zijn er behalve hoogstam- ook meerstammige bomen uitgekozen. De soorten zijn te zien onderaan deze pagina.

Bomen in airpot

In het voorjaar van 2018 zijn alle bomen gerooid en voorzien van een ‘airpot’. Ze zijn daarna door Laura Gatti en Stefano Boeri persoonlijk gecontroleerd. De bomen hebben in totaal twee jaar bij Van den Berk op het speciaal ingerichte veld aan de druppelleiding gestaan, totdat het project zover was gevorderd dat de bomen konden worden geplant. Door de bomen vooraf te rooien en op ‘airpot te zetten´ zijn deze de verplantingsstress op de kwekerij al kwijtgeraakt. De kluiten hebben goed kunnen doorwortelen, want de airpots stimuleren de aanmaak van fijne haarwortels en zo maken we bomen met kluiten van de hoogst mogelijke kwaliteit.

Bewatering en onderhoud

Een automatisch gestuurd bewateringssysteem zal een goede hergroei in de bakken van het ‘Vertical Forest’ waarborgen. Alle beplantingsbakken van het wooncomplex zijn voorzien van sensoren welke de waterbehoefte monitoren en zorgen dat er tijdig water wordt gegeven. Voor het onderhoud is een passend plan gemaakt. Dit wordt uitgevoerd met een glazenwasinstallatie, zo'n 4 tot 5 keer per jaar."

Met dank aan Van den Berk boomkwekerijen

https://www.vdberk.nl/
https://www.trudo.nl/trudo-toren
https://www.facebook.com/watch?v=785618208765619

Reageren