Texel, de Parel der Waddenzee in 1943 in kleur! The beautiful Dutch island of Texel in 1943 in colord

Texel, De Parel Der Waddenzee in 1943 in kleur! The beautiful Dutch island of Texel in 1943 in color 

Texel is een prachtig Nederlands eiland in het noordwesten van Nederland. Het maakt deel uit van de zogenaamde "Wadden" eilanden die bestaan uit Texel, Vlievand, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog. 

Het is een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders en ook voor Duitsers omdat het veel te bieden heeft: stranden, bossen en prachtige natuur. Het is een paradijs voor ornitologen vanwege de vele vogelsoorten die samenkomen en broeden op het eiland. 

Veerboot 

Het eiland is alleen te bereiken met de veerboot die sinds 1907 wordt gerund door de rederij TESO. Een van de nieuwe (enorme) veerboten van vandaag draagt nog steeds dezelfde naam als die in deze film: "Dokter Wagemaker". 

Dr. Jac. P. Thijsse 

Deze bijna 80 jaar oude film toont de pracht van Texel door de ogen van de beroemde Nederlandse bioloog Dr. Jac. P. Thijsse die ook kort in deze film te zien is aan boord van de veerboot van Den Helder naar Texel.

Hij was ook de co-auteur van de "Flora", een uniek Nederlands boek dat een eenvoudige procedure bevat om de naam van bijna elke plant, bloem, struik of struikgewas te bepalen. Het werd door veel scholen gebruikt.

Den Burg, Oudeschild, Den Hoorn en De Koog

Eigenlijk is dit een natuurfilm, maar het toont ook de vier belangrijkste steden van Texel zoals ze er bijna 80 jaar geleden uitzagen: Den Burg, Oudeschild, Den Hoorn en De Koog, evenals vele pittoreske dorpjes.

Hoewel de film in 1943 is opgenomen, is er geen spoor van WO II-activiteiten.  

De originele, zwart-wit film (in 6 delen) van  nogal slechte kwaliteit , is minutieus bewegingsgestabiliseerd, verbeterd en ingekleurd door middel van de nieuwste kunstmatige intelligentie software. Ook de soundtrack is hersteld.

Met veel dank aan Rick88888888

Reageren