De wereld van de Rotterdamse kunstenaar, 53 - Carla Lensen

De wereld van de Rotterdamse kunstenaar, 53 - Carla Lensen

Onlangs zag ik op de Open Ateliers Ruilstraat het werk van Carla Lensen. Ik zag veel kleurrijke patronen, het zag er feestelijk uit. Een aantal dagen later sprak ik met Carla op haar atelier over haar schilderijen.

Ze heeft er een aantal naast elkaar gezet op de grond. Onder andere een cirkel die in verschillende kleuren draait naar een klein wit punt. Het lijkt wel een tornado. Het blijkt haar eerste olieverfschilderij te zijn, gemaakt in het jaar 2000. “‘Eye of the world’ heb ik getekend met behulp van een CAD-programma op de computer en vervolgens geschilderd met olieverf op doek.”

Op dat moment werkte ze als architectonisch ontwerper. Die bouwkundige achtergrond zie je terug in diverse werken. “In Eye of the world zie je een divergerend/convergerend repeterend patroon dat op de Gulden Snede gebaseerd is. Het witte puntje in het midden kan zowel het einde als het begin zijn.” Het patroon zet zich voort buiten het doek, en dat zien we in meer van haar werken.

Verbinding

Hoe zou ze haar thema omschrijven? Carla: “Het gaat om verbinding. In mijn werk geef ik de werkelijkheid, zoals ik die ervaar, weer. Volgens mij is in het leven alles met elkaar verbonden en dat laat ik in mijn werk terugkomen.”

In 2008 begon ze met haar serie ‘Worlds’. “Ik heb beelden die bij mij opkwamen op een bepaald moment letterlijk aan elkaar getekend met een doorgaande lijn. Zo ontstond een repeterend patroon. Die patronen vormden samen een grotere tekening die ik dan inkleurde met verf. Die tekening herhaalde zich, maar de kleurlaag niet.”

Verschillende cycli kwamen over elkaar heen. “De kleurlagen waren een soort rivier tussen de lijnen. Het was iets unieks, een nieuwe vondst. Ik had het nooit eerder gezien. Het heeft ook internationaal aandacht gekregen.”

Momenteel visualiseert ze in haar schilderijen een mentale ruimte waarin ze de verbinding tussen cultuur en natuur onderzoekt.

Waarom is verbinding voor haar belangrijk? Carla: “Het thema is voor mij belangrijk omdat ik veel verbroken verbindingen ervaar. Mensen die elkaar niet begrijpen, of elkaar niet verstaan; de klimaatcrisis en onze moeizame relatie met de natuur.”

Sleutelwerk

Heeft ze een sleutelwerk? Ze heeft er maar liefst drie. De eerste kwam al aan de orde: ‘Eye of the world’. Het tweede sleutelwerk is ‘World 2’. Ze wijst het aan. Ik zie vogels in repeterende patronen. “In dit werk gebruikte ik voor het eerst de niet-simultane herhaling van doorgaande lijntekening en doorgaande kleurvlakken.”

Haar derde sleutelwerk is een drieluik ‘Diffuse’. “Hierin heb ik twee niet-simultaan repeterende patronen door elkaar heen geschilderd, waardoor er nieuwe niet geplande kruisingen ontstaan. Het ene patroon heeft verwijzingen naar natuur en het andere naar cultuur.”

De repeterende patronen zijn geïnspireerd op cycli die je in de natuur tegenkomt, zoals de opeenvolgende seizoenen, dag en nacht, enz. “Het figuratieve, samen met het abstracte, gebruik ik om mijn gevoelens te uiten. Het verrassingselement is groot. Er is een stukje toeval en er is planmatigheid. Met schilderen kun je het naar je hand zetten. Je mag mijn schilderstijl lyrisch abstract noemen.”

Zonnige oorden

Ze gebruikt vaak felle kleuren. Dat blijkt in de hand te zijn gewerkt door vele buitenlandse verblijven in zonnige oorden met verblijf in artist-residenties en groepsexposities, onder andere in India, Argentinië, Colombia, Roemenië, Cyprus, Turkije, Haïti, Oostenrijk, Cuba en de VS. “We werkten vaak buiten. Ik keek naar het werk van de anderen. Dat inspireerde me en kwam tot uiting in fel kleurgebruik.”

Dat werken op locatie duurde telkens een paar weken. “Het was altijd goed verzorgd. We dineerden en daar zaten soms ook plaatselijke belangrijke personen bij. Ik herinner me de burgemeesters op Cyprus. Ik kwam op plekken waar ik anders nooit zou zijn gekomen. Je ziet hoe het leven van kunstenaars daar is. In Haïti zaten we in 2013 in de bergen ver van de gewone stad. De expositie werkt bewaakt door bewakers met mitrailleur, de tocht naar de kunstruimte verliep met politie escorte.”

Murals

In Latijns-Amerika werkte ze aan levensgrote ‘murals’, muurschilderingen, naast muralisten uit Mexico. “Daar komt ’t vandaan, uit Mexico met schilders als Diego Rivera, Jose Orozco en David Siquieros. In Buenos Aires maakte ik twee murals op uitnodiging van Movimiento Muralista Argentina. Mijn medeschilders kwamen onder andere uit Mexico, Argentinië, Peru en Colombia.” De Argentijnse groep nodigde haar uit om aan een mural in Cuba te werken. Ze laat me het werk in wording zien, met de 15 meter hoge steiger ervoor, waarop de artiesten werkten.

De Colombianen nodigden haar uit voor de Bienal Internacional de Muralismo y Arte Público Colombia. Er waren zo’n 30 muralisten uitgenodigd. In een metrostation maakte ze een kleurrijk werk – groen, oranje blauw. Ik zie de foto. Dit werk en de andere werken maken nu deel uit van ‘MULI Museo Libre de Arte Publico de Colombia, Cali’.  “Ik krijg af en toe nog een berichtje. Mijn schilderij is een favoriete plek waar mensen foto’s van elkaar nemen.”

Opleiding

Hoe lang is ze al kunstenaar? “Sinds 2001. Daarvoor werkte ik als architectonisch ontwerper. Ik heb een bachelor-diploma in Bouwkunde. Daarna heb ik een bachelor behaald aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst KABK in Den Haag en een master aan de Hogeschool voor de Kunsten HKU in Utrecht. Ook heb ik een onderwijsbevoegdheid behaald aan de Willem de Kooning Academie WdKA in Rotterdam.

Als architectonisch ontwerper liet ze zich inspireren door het Suprematisme en de geometrische abstractie van de schilders Kazimir Malevich, Ljoebov Popova en de architecte Zaha Hadid.
Als kunstenaar liet ze zich verder inspireren door de lyrische abstractie van Wassily Kandinsky, Robert en Sonia Delauney, de Jugendstil, de imaginaire kerkers van Giovanni Battista Piranesi en de patroonontwerpen van William Morris.

Kleurvlakken met beweging en ruimte

We vatten het samen. Carla: “Ik combineer kleurvlakken en de suggestie van beweging en ruimte in patroonschilderijen die buiten het doek oneindig lijken uit te dijen. In mijn schilderijen visualiseer ik een mentale ruimte, waarin meestal architectonische en natuurlijke elementen een plek krijgen en een relatie aangaan, in combinatie met vormen die ik intuïtief toevoeg.”

Afbeeldingen

1) Diffuse redyellow 2019, 2) Diffuse greenred 2019, 3) Connected 2020, 4) Diffuse yellowgold 2019, 5) Eye of the world 2000, 6) Keerpunt 2021, 7) mural Fiesta del Fuego, Cuba 2010, 8) mural Melody of Cali, Colombia 2012, 9) mural World 22 Dance, Argentinie 2009, 10) World 2, 2008, 11) World 9 LineGoldBlue, Cyprus 2008, 12) World 16 GreenRed 2008, 13) World 16 Urban Tale 2016, 14) World 20-3 City Rhythm 2008             

https://www.carlalensen.com/
https://www.instagram.com/atelier_lensen/

https://bit.ly/3jkoS5u 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0