Hunger - 9 songs, 9 faces, 9 spaces | Kunsthal Rotterdam

Hunger - 9 songs, 9 faces, 9 spaces  | Kunsthal Rotterdam

Deze zomer staat HAL 3 in de Kunsthal in het teken van Hunger: een multidisciplinaire tentoonstelling gebaseerd op de autobiografische muziek van muzikant, maker en singer-songwriter iET, artiestennaam van Lisa van Viegen-Mokoginta.

Met de geboorte van haar dochter in 2018 krimpt haar wereld ineen tot haar eigen huis en is er nauwelijks ruimte voor haar enorme behoefte aan creëren en delen. In een visuele, verhalende en bovenal muzikale reis wordt het publiek meegenomen in de wrijving die iET ervaart tussen het kersverse ouderschap en de tomeloze ambitie die zij heeft als artiest.

Ontwikkeling als jonge moeder 

In de tentoonstelling wandelt de bezoeker door negen intieme ruimtes waarin de persoonlijke ontwikkeling die iET als jonge moeder doormaakt, verbeeld wordt. Ondanks de intense liefde die iET voor haar dochter voelt, is de start van het ouderschap zwaar en eenzaam voor haar. Ze ervaart deze periode als een moeilijk te doorbreken bubbel. Vanuit dit beklemmende gevoel ontstaat, in nauwe samenwerking met ontwerper Rich Dust, het muzikale project Hunger, waarin iET zich eerlijk en kwetsbaar opstelt over een vaak nog beladen onderwerp.

Negen nummers zijn haar kamers 

De tentoonstelling symboliseert het huis van iET: de negen nummers zijn haar kamers, die elk staan voor een emotie of fase. In geïllustreerde portretten zie je iET samen met dierbare voorwerpen uit haar huis, zoals planten, kleurrijke glas-in-loodramen, muziekinstrumenten en de knuffels van haar dochter. Schrijver Marianne Clason zet voor de tentoonstelling de muziek van iET om in poëtische verhalen. Al dwalend door Hunger ziet, hoort en ervaart het publiek hoe iET zichzelf - kamer voor kamer - weer terugvindt in haar nieuwe rol als moeder, vrouw, partner en muzikant.

Op zoek naar troost 

“Als moeder word je automatisch geacht op een roze wolk te zitten, terwijl ik me ook somber kon voelen, en schuldig over mijn drang om met mijn creativiteit bezig te zijn. Met Hunger hoop ik een handreiking te bieden aan ouders van nu en iedereen die op zoek is naar erkenning, verlichting of troost.”

– iET Performance

Tot en met 4 september maakt iET, samen met enkele van haar muzikanten, elke zondag onderdeel uit van de tentoonstelling. Muzikant, filmmaker en choreograaf Davide Bellotta is verantwoordelijk voor de regie van deze live performance.

Albums 

Muzikant, maker en singer-songwriter iET woont samen met haar dochter en partner Budy Mokoginta in Schiedam. Haar eerste EP - Kitchen Recordings Series 1 - komt uit in 2011. Al snel volgt Kitchen Recordings Series 2 en haar derde album So Unreal, dat in 2013 wereldwijd op vinyl wordt uitgebracht. Voor het album Clarity (2016) componeert iET een groot aantal songs op de piano, een instrument dat zij niet eerder heeft bespeeld.

Met onder andere Budy Mokoginta schrijft iET de muziek voor de performance INSIDE OUT van het dansgezelschap Conny Janssen Danst, die ze in 2017 herschrijft voor de tentoonstelling Conny Janssen Danst 25 in de Kunsthal.

Album Hunger

Tijdens de periode waarin iET gebonden is aan haar huis leert zij haar buurman Sjoerd Koopmans - ontwerper onder de naam Rich Dust - kennen en ontstaat de gezamenlijke wens de wereld en muziek van iET te visualiseren in de tentoonstelling Hunger. Het gelijknamige album brengt iET nummer voor nummer uit en wordt in zijn geheel gereleased tegelijk met de start van tentoonstelling.

Beelden v.l.n.r.: 1. iET (Life and Love) portret © Sjoerd Koopmans (Rich Dust) 2. drie beelden ineen met rechts portret © Sjoerd Koopmans (Rich Dust)

Datum:
18 juni 2022 / 4 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0