De wereld van de Haagse kunstenaar, 120 - Merel van Beek

De wereld van de Haagse kunstenaar, 120 - Merel van Beek

Onlangs zag ik in de Haagse Kunstkring opvallende schilderijen van bloemen, en landschappen. Zo zag ik een landschap met bergen in rood, lichtgroen, donkergroen, blauw, wit, geel en oranje. Een vaas met bloemen in geel, oranje, blauw, rood. De levenslust spatte er vanaf.

Ik maakte een afspraak met de maker ervan, de jonge kunstenaar Merel van Beek. In de CoffeeCompany bij Paleis Noordeinde vertelde zij meer over haar werk en haar leven.

Contrast en kleur

Het gaat bij Merel om contrast en kleur. Daarmee maakt ze landschapschilderijen en stillevens. Zo creëert ze een heel eigen wereld. Merel: “Schilderen geeft me de volledige vrijheid om iets neer te zetten. Misschien is het een onwerkelijke wereld. Maar voor mij is dat een noodzaak.”

Het is haar ontsnapping uit de harde wereld waarin je van alles moet. “Een papiertje, een baan, als vrouw wordt er ook van alles van  je verwacht. Dat werkte niet zo goed. Ik kreeg ook nog eens een eetstoornis. Ik moest daaruit ontsnappen. Het is gelukt. Schilderen geeft me zo veel kracht dat het mijn passie is geworden.”

Landschappen en stillevens

Ze begon met wat ze noemt ‘sensuele kunst’. “Ik moest mijn lichaam weer accepteren. Het maken van dit werk liet me begrijpen hoe sensualiteit werkt. Het heeft me geholpen weer beter in mijn lichaam te zitten.”

Ze kreeg weer rust en er kwam een nieuw hoofdstuk in haar leven. Ze ging landschappen en stillevens maken. “Dat is meer toekomstgericht en niet meer op het verleden.”

Sleutelwerk

Heeft ze een sleutelwerk, een werk dat een omslag markeert? Dat heeft ze, en zelfs twee. Het eerste is het werk ‘Het is hier goed’. Dat was het begin van een nieuwe fase in het schilderen. “Met grote contrasten waar veel hoop uitstraalde. Een illustratie van het kunnen en het denken van de mens.”

Het tweede sleutelwerk heet ‘Raamkozijn’. Het schilderij heeft een barokke gouden lijst. “Het vormde het begin van mijn stillevens. Ik wilde laten zien hoe prachtig kleine details van het leven kunnen zijn. Hoe kleine dingen liefde en vervulling kunnen geven.”

Autodidact

Merel van Beek schildert sinds 2017. “ik zat er helemaal doorheen toen. Ik ben gaan schilderen en ik merkte dat het me goed deed. Ik werd er zelfs fanatiek in.” Ze ging naar de Wackers Academie in Amsterdam om de basistechnieken te leren. Daarna is ze zelf verder gegaan en heeft ze een eigen stijl ontwikkeld. Ze ziet zichzelf als autodidact.

Heeft ze voorbeelden op schildergebied, en zo ja, wie zijn dat? Ze zegt diep gefascineerd te zijn door Van Gogh. “Hij had de gave prachtige details te schilderen. Hij had moeilijkheden en tekortkomingen in zijn persoonlijk leven, hij kwam in zijn eigen ‘bubbel’ vast te zitten. Maar hij vond troost in het maken van zijn werk." 

Een tweede voorbeeld is Hockney. “Hockney was ook gefascineerd door Van Gogh. Bij hem zie je contrasten en diepe kleuren. Het werk van Hockney komt - meer dan het werk van Van Gogh – overeen met mijn werk.”

Filosofie

Hoe gaat het verder met haar werk? “Misschien ga ik nog onbekende wegen in. Ik associeer felle kleuren met hoop en doorzetten en donkere kleuren met de donkere kant van het leven, maar dit hoeft niet per se. Misschien dat ik wel met donkere kleuren iets moois ga maken.”

Tot slot, heeft Merel nog een filosofie? Dat heeft ze. “Kunst geeft een andere kijk op wereld. Is de wereld dat wat we rondom ons heen zien? Of voegen we er zelf iets aan toe en is het meer in de geest?”

https://www.merelskunsthuis.nl/

https://bit.ly/3Pw5kYF 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0