Ari Deelder komt met mooi plaatjesboek over haar vader: 'ABCDeelder'

Ari Deelder komt met mooi plaatjesboek over haar vader: 'ABCDeelder'

Afgelopen woensdag werd Ari Deelder bij Boekhandel Paagman door Arjan Peters geïnterviewd over het boek dat ze over haar vader, Jules Deelder, schreef: ‘ABCDeelder – Uit de overvolle magazijnen van Jules’.

Ari, met rossig haar en in zwarte jurk, begon met wereldnieuws. Er komt een J.A. Deelderplein.  “Jules liep er altijd langs. Het is vlakbij zijn voormalige huis en Café Ari. Het plein had nog geen naam, typisch Rotterdams. Het plein heeft gewacht op Jules. Jules zou, als hij het geweten had, met een grote grijns hebben gelopen. ‘Dit is mijn plein’. Overigens is Café Ari niet naar Ari genoemd. Het heette eerst Café Arie, maar toen Ari vroeg de e eraf te halen, voldeden ze daar graag aan.

Aanloop naar biografie

Ari is vernoemd naar de kat van haar moeder, Annemarie Fok, vertelt ze. Haar moeder is beeldend kunstenaar en ook een verwoed lezer. Het hele huis stond vol met boeken. Nu heeft ze haar eerste eigen boek. Het is een inventarisatie uit ‘de magazijnen’, alfabetisch geordend. Het is de aanloop naar een echte biografie van Jules. Die gaat Ari schrijven. ‘Jij moet ’t schrijven. Dan blijft het geld in de familie’, zei Jules.

Jules Deelder overleed op 19 december 2019. “Zijn dood was plotseling. Hij is eruit gegaan zoals hij graag wilde. Op 14 december zei hij: ‘Ik denk ik dat ik een kouwtje heb gevat’. Hij kwam thuis na een optreden. We riepen er een arts bij, maar dat was nog niet zo makkelijk want hij had geen huisarts. Hij zei altijd ‘Ik heb een ijzeren gestel’. Jules was nooit ziek. De arts verwees hem naar de EHBO. Hij is niet meer thuis gekomen.” Arjan Peters: hij gebruikte wel amfetamine. Ari: “Daar hoef je niet steeds meer van te gebruiken als bij andere drugs. Voor Jules fungeerde het als een soort koffie. Dan kon hij de dag goed beginnen. Hij schreef beter doordat hij gebruikte.”

Carré

Hij was ook verlegen voor het podium, dat was ook een reden. Maar dat gold vooral de beginjaren. “In 1966 had hij zijn eerste optreden voor een groot publiek in Carré, georganiseerd door Simon Vinkenoog. Het was Deelders debuut op het podium. Hij was onzeker, ook al leek dat niet zo. Ik las zijn eerste brieven aan zijn uitgever, de Bezige Bij. Daarin schrijft hij heel voorzichtig.”

Jules was 40 toen Ari geboren werd. “Ik moest Jules zeggen, en niet papa. Ik heb me altijd geliefd gevoeld. Mijn moeder was de opvoeder.”

Het bureau van Jules

Arjan Peters: Wat bevond zich op het bureau van Jules? “Het was een houten dubbel bureau, in laden zag je nog de stickers van de vorige eigenaar. Op het bureau lag een glasplaat. Daaronder bevonden zich een heleboel vlekjes. Hij bewaarde veel. In de laden van het bureau en in de kasten. Vaak doosjes in dozen. Jules tekende en hij maakte ready-mades. Dat komt in de biografie. Dat wordt een introductie tot de veelzijdigheid van Jules."  

Jules had lang haar in de jaren ’70. “Hij leek een periode op Jimi Hendrix. Toen politieagenten lang haar mochten dragen, ging hij over naar kort haar. Dat waren de jaren ’80. De jaren van het ‘Neon-realisme’. Hij was een soort dandy, Hij had veel sjaaltjes.”

De Egofoon

Arjan Peters: Niet alleen zijn silhouet veranderde, dat gold ook voor zijn teksten. Die werden kort, strak en duidelijk. “Hij typte met twee vingers, in een soort ritme. Hij wilde geen computer. Toen de hond dood ging, ging hij naar boven. Een half uur later had hij het gedicht klaar.”

Op het bureau van Jules stond ook zijn Egofoon. De afbeelding staat in het boek. “Dat was een telefoon waarin de beller een heleboel kwijt kon. Een uitvinding van Jules. Hij had hele gesprekken. Maar er was geen luister-connectie. De egofoon is zoek geraakt. Maar we zullen ‘m zeker vinden.”

Voor haar biografie gaat Ari vele mensen interviewen die Jules gekend hebben.

https://www.instagram.com/arideelder/
https://www.paagman.nl/
https://www.debezigebij.nl/ 

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0