Make Music, Not Trash – het Residentie Orkest brengt een ode aan de natuur

Make Music, Not Trash – het Residentie Orkest brengt een ode aan de natuur 

Op vrijdag 31 maart, 20.00 uur probeert Residentie Orkest Den Haag olv Anja Bihlmaier in Amare de harmonie tussen mens en natuur te herstellen. Op het programma staan Beethovens Zesde symfonie, de ‘Pastorale’, met natuurbeelden van fotograaf Tobias Melle en de Nederlandse première van het spectaculaire Recycling Concerto, dat Gregor Mayrhofer speciaal componeerde voor de virtuoze percussioniste Vivi Vassileva. 

Make music, not trash. Dat is de gedachte achter het concert Mens & Natuur onder leiding van chef-dirigent Anja Bihlmaier. Afval, zwerfvuil, luchtvervuiling – het Residentie Orkest reflecteert muzikaal op hoe wij onze uitstoot kunnen bewaren én hergebruiken. Een beweging naar het circulaire, uit liefde voor de natuur. 

Beethovens Zesde symfonie 

Daarbij hoort absoluut Beethovens Zesde symfonie, de ‘Pastorale’, zijn beroemde ode aan de natuur. De daarbij geprojecteerde Pastoral Symphony in Images van de Duitse fotograaf Tobias Melle slaan een brug tussen de romantische benadering van Beethovens muziek en de actuele onderwerpen milieubescherming en klimaatcrisis.

Daarnaast klinkt de Nederlandse première van Gregor Mayrhofers Recycling Concerto. Dit bijzondere concert schreef hij speciaal voor Vivi Vassileva, een van de beste percussionisten van dit moment. Met hergebruik van materialen, gebruiksvoorwerpen, daagt hij haar uit om experimenteel en vindingrijk te werk te gaan. Zo speelt het koper bijvoorbeeld met dempers van gebruikte spullen. Ook in de bewustwording rondom de consumptiemaatschappij en de circulaire economie is muziek te vinden. Absoluut een bijzondere ervaring.  

Foto boven: Vivi Vassileva, beneden: Anja Bihlmaier 

Residentie Orkest Den Haag Mens en Natuur, Facebook, Instagram, YouTube

Datum:
31 maart 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0