Gemeentemuseum Weesp

Horizontal tabs

Beschrijving

Gemeentemuseum Weesp bewaart, toont en bespreekt de historie van de stad Weesp en de Weesper maakindustrie, zoals Weesper porselein, bier- en jeneverbrouwerijen (veelal half-fabrikaten), Koninklijke Cacaofabriek van Houten, Geesink, Sluis, Magneet rijwielen, Philips-Duphar en meer… Een aantal schilderijen, geschilderd door Gijsbert Jansz. Sybilla, de 17de eeuwse burgemeester van Weesp en tijdgenoot van Rembrandt (zelfde leermeester), zijn eveneens te zien in het museum, de Raadzaal en de Burgermeesterskamer. Deze schilderijen zijn stadseigendom sinds 1650 en hebben een permanente plaats in het Stadhuis en museum.

Het gemeentemuseum bevindt zich op de 2e verdieping van het monumentale Stadhuis van Weesp en is sinds 1999 een geregistreerd museum, aangesloten bij de Nederlandse Museum Vereniging.

Begonnen als Oudheidskamer in 1911
Op 28 december 1911 kreeg de bode J. Mooy een toelage voor het extra onderhoud van een ruimte die als oudheidkamer was ingericht. Hier werden voorwerpen getoond die met de geschiedenis van Weesp te maken hadden, zoals het stadszilver, schilderijen en gravures. Aanvankelijk kon men de ruimte alleen zien na afspraak, waarbij een ambtenaar met sleutel meeging om de oudheidkamer te bekijken.

In 1928 werd voor het eerst een museale aankoop gedaan: een terrine met citroenen op het deksel. Aangekocht bij Stodel Antiquités in Amsterdam voor 1250 gulden; een voor die tijd enorm bedrag. Gaandeweg is de oudheidkamer door diverse schenkingen en aankopen uitgegroeid tot een museum.

In januari 1974 werd door de gemeenteraad van Weesp de verordening Museumcommissie ingesteld met als doel het museum namens de raad te kunnen beheren. Aanleiding was een omvangrijke schenking van Weesper porselein uit het bezit van Baron F. van Heeckeren van Waliën. Deze schenking vormde in feite het begin van het Gemeentemuseum Weesp, als opvolger van de oudheidskamer.

Heden en toekomst
Het Gemeentemuseum staat nu voor een omvangrijke vernieuwing van de tentoonstelling(en),   digitalisering, reorganisatie, publieksbereik en mogelijk verzelfstandiging. In 2014 en 2015 zal daarom volop geëxperimenteerd worden met bijzondere tentoonstellingen, lezingen, wandelingen, rondleidingen en tours en nieuwe media. Kom gerust vaker langs om de ontwikkelingen op de voet te volgen en uit de eerste hand de plannen te horen en mee te maken.

Adres

Nieuwstraat 41
1381 BB Weesp

Openingstijden

Geopend van 12.00 tot 17.00.

Telefoonnummer

0294-491245

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1