Stijn Streuvels

Stijn Streuvels (1871-1969) is het pseudoniem voor Frank Lateur: één van de belangrijkste schrijvers uit de Nederlandstalige literatuur. Streuvels was de neef van priester-dichter Guido Gezelle en was zelf erg belezen. Hij kende verschillende talen en maakte zelf vertalingen. 

Na een carrière als bakker te Avelgem vestigde hij zich in het landelijke dorp Ingooigem (vandaag een deelgemeente van Anzegem). Na zijn huwelijk met Alida Staelens in 1905 bouwde hij er zijn beroemde huis Het Lijsternest waar hij zich voltijds aan zijn literaire werk zou wijden.

Al in 1899 publiceerde hij zijn eerste werk. Vele tijdloze klassiekers van de Nederlandstalige literatuur volgden. De bekendste zijn Reinaert de Vos en De Vlaschaard  uit 1907, Het kerstekind uit 1911, Prutske uit 1922, Het leven en de dood in de ast uit 1926, De teleurgang van de Waterhoek uit 1927 en nog zoveel andere.

Streuvelskenners worden speciaal geboeid door de memoires die literaire pareltjes zijn en in het kader van de herdenkingen rond WO I staan ook de publicaties van zijn oorlogsdagboeken opnieuw in de aandacht. 
Verschillende van zijn boeken werden omgezet naar toneel of film. Vooral de film Mira geldt als echte filmklassieker.
Streuvels won talloze literaire prijzen waaronder drie keer de vijfjaarlijkse staatsprijs voor de Letterkunde.

Stijn Streuvels overleed op 15 augustus 1969 thuis in Het Lijsternest en werd onder massale publieke belangstelling te Ingooigem begraven. Op wandelafstand van Het Lijsternest vind je zijn grafmonument, naast het monument voor Hugo Verriest. Zijn grafmonument is een ontwerp van zijn zoon Paul.

Bijnaam / pseudoniem:
Stijn Streuvels
Functie / titel:
Schrijver
Geboorte- en sterfdatum:
3 oktober 1871 / 15 augustus 1969
Plaats geboorte:
Heule, België
Plaats sterven:
Ingooigem, België
Sekse:
Man
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0