Artis (Amsterdam)

Horizontal tabs

Beschrijving

Van bezuinigingen tot wereldoorlogen, Artis heeft in zijn geschiedenis veel tegenslagen gehad. Toch wist de dierentuin er altijd weer bovenop te komen. Geen wonder dat Artis van een klein parkje met dieren is uitgegroeid tot een nationaal instituut.

Op 1 mei 1838 stichtte boekhandelaar G.F. Westerman samen met commissionair J.W.H. Werleman en horlogemaker J.W. Wijsmuller het Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra (Latijn voor: de natuur is de leermeesteres van de kunsten). De heren kochten een terrein op aan de Plantage, toen nog een natuurrijke buitenwijk van Amsterdam. De lange naam werd in de volksmond al snel simpelweg Artis.

Naast een tuin met een klein aantal dieren werden er verschillende gebouwen neergezet die wetenschappelijke collecties bevatten, zoals bijzondere dieren op sterk water en wetenschappelijke publicaties. De dierentuin kwam met de loop der tijd steeds meer centraal te staan en de andere collecties werden elders ondergebracht. Zo ging de bibliotheek van Artis naar de Universiteit Amsterdam.

Snelle groei

In de beginjaren was Artis alleen toegankelijk voor de leden van het genootschap. De dierentuin startte met een aantal kleinere dieren, zoals apen, herten en een panter. Het jaar daarop volgden onder andere een hyena en een Indische olifant, waardoor de kleine tuin uitgebreid moest worden naar de overkant van de Nieuwe Prinsengracht. Bezoekers werden met een veerpontje naar de overkant gebracht.

In de loop van de 19e eeuw breidde de dierentuin steeds verder uit. In 1877 besloeg het terrein van Artis tien hectare. Binnen dat gebied verrezen ook monumentale panden, zoals een roofdierengebouw en een toonaangevend aquarium. Artis bleef bezoekers trekken maar kwam begin 20e eeuw in zwaar weer terecht. Teruglopende bezoekersaantallen en achterstallig onderhoud zorgden ervoor dat de dierentuin in grote financiële problemen geraakte. Faillissement dreigde in 1938, maar er werd een comité opgericht dat geld bijeen wist te brengen en de dierentuin werd gered.

Tweede Wereldoorlog

Artis kwam relatief goed de Tweede Wereldoorlog door, mede dankzij haar Zwitserse directeur die in vloeiend Duits goed kon onderhandelen met de bezetters. Zelfs een geallieerde bom richtte alleen oppervlakkige schade aan. Pas in 1945 liepen de tekorten zo hoog op dat het welzijn van de dieren gevaar liep. De bevrijding kwam net op tijd.

Nieuwe ideeën

Na de oorlog deden nieuwe ideeën over het houden van dieren langzaam hun intrede. De 19e eeuwse kooien waren veel te klein en niet bepaald diervriendelijk. Sinds de tweede helft van de 20e eeuw is Artis dan ook continu bezig geweest met verbouwen en renoveren, een proces dat nog steeds gaande is. Zo werd in 2005 het Insectarium geopend - het grootste ter wereld -  en in 2010 werd de Afrikaanse savanne compleet vernieuwd.

Adres

Plantage-Kerklaan 38-40
1018 CZ Amsterdam

Openingstijden

1 april tot en met 31 oktober
9.00 uur tot 18.00 uur

1 november tot en met 31 maart
9.00 uur tot 17.00 uur

Kerstavond 24 december
9.00 uur tot 22.00 uur

Oudjaarsavond 31 december
9.00 uur tot 16.00 uur

Nieuwjaarsdag 1 januari
10.00 uur tot 17.00 uur 

elke zaterdagavond in juni, juli en augustus
9.00 uur tot zonsondergang

Telefoonnummer

0900 – 27 84 796

E-mailadres

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0